Kestane Satışı ve Kestane Hakkında Bilgiler
Kestane nedir? Kestane nasıl bir ağaçtır, kestane ağacının meyvası, özellikleri, yetiştirilmesi, kestane hakkında bilgi.
Kestane; (Lat. Castanea). İkiçenekliler sınıfının Kayıngiller familyasından bir orman ağacıdır.
Kestane ağaçları kuzey yarı kürenin ılıman bölgelerinde yetişir. Kimi yörelerde ağacı için, kimi yörelerde de meyvesi için yetiştirilen kestane fideleri, 2 m’yi bulunca aşılanır. Aşılanmayan fidelerin meyveleri kuzu kestanesi olarak bilinen küçük meyvelerdir. Aşılanan fideler 5-6 yıl sonra meyve vermeye başlarlar. Kestane ağacı en uzun ömürlü ağaçlardan biridir. 2.000-4.000 yıl arasında yaşayan kestane ağaçlarına rastlanmıştır. Türkiye’de Kuzey, Kuzeybatı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişir. Bu bölgelerde ve dağınık olarak tüm Türkiye’de bir milyonun üzerinde kestane ağacı vardır.
Kışın yapraklarını döken, 25-30 m’ye kadar uzayabilen gövdesi dik bir ağaçtır. Ender olarak ağaççık halinde de bulunur. Kabukları genç gövdelerde düzgün, yaşlı gövdelerde çatlaktır. Kabuğun rengi kırmızımsıdır. Dalları yaygındır. Yaprakları geniş şerit halinde, dişli almaşık olarak dizilmiştir. Dişi çiçekler üçlü bir grup halindedir. Çiçekleri tek eşeylidir. Erkek çiçekler dik başaklar halindedir. Mayıs ve haziran aylarında çiçek açar. Kupula (kadehçik) sert dikenlidir ve meyveleri tamamen örter. Meyvesi bir tohumlu, parlak koyu esmer renklidir. Kupula içinde genellikle 3, bazen de 1-2 arasında meyve bulunur. Meyveleri ekim ayından başlayarak olgunlaşmaya başlar. Yeşil kabukları çatlamaya başlayınca meyveler toplanmaya başlanır. Kış aylarında da satılır. Meyvelerin bileşiminde nişasta bulunduğu için besleyicidir. Haşlanarak ve kızartılarak yenildiği gibi şuruba batırılarak kestane şekeri de yapılır. Özellikle Bursa’nın kestane şekeri ünlüdür. Odunu sert, bükülgen, dayanıklı ve esnek, rengi koyu kahverengidir. Çatı kaplamalarında, parke yapımında, özellikle fıçı yapımında kullanılır. Dallarında alet sapları, kafes yapımı, çember yapımı vb. alanlarda yararlanılır. Kestanenin kuru odununda % 7-10 arasında tanen bulunur. Bu nedenle kebrask odunuyla birlikte dünya tanen üretimindeki en önemli ham maddeyi oluşturur. Toz ya da sıvı özütleri derilerin tabaklanmasın da kullanılır.